: O nama >> Savjeti za rad s bojama i lakovima >> Obnova poda Chromoden ljepilima i lakovima

Obnova poda Chromoden ljepilima i lakovima

Da bi parket bio dugotrajno dobro zaštićen najbolje je koristi kvalitetne materijale kao što su Chromoden lakovi za parket. Robna marka CHROMODEN danas obuhvaća cijelu paletu klasičnih i vodenih lakova za parket koji se rabe kod polaganja i zaštite parketa.

Obnova parketa Chromoden Da-da 16 Postavljanje parketa

Osnovni koraci za uređenje poda parketom su:

  • lijepljenje parketa(uz prethodno impregniranje poda)
  • brušenje parketa (i zapunjavanje reški (fuga))
  • lakiranje (nanošenje temeljnog i završnog sloja )

impregniranje poda je od izuzetne važnosti da bi spoj između parketa i estriha bio jači i dugotrajniji, Chromos ima u ponudi Chromoden primer PR 15  za disperzijska ljepila, Chromoden Primer 25 za 2K ljepila i Chromoden PR 20 za otapalno 1K ljepilo.

Chromoden predpremaz Chromoden predpremaz PR 25 Chromoden predpremaz PR 25 predpremaz Chromoden predpremaz Chromoden predpremaz

 

 

Odabir koju vrstu ljepila koristiti za ljepljenje parketa ovisi najviše o dimenzijama parketa i ponekad o veličini prostorije.

 

Za manje dimenzije parketa možemo preporučiti Chromoden D 110 (za lamel D111), za srednje dimenzije parketa otapalno ljepilo Chromoden S130 a za veće dimenzije i zahtjevnije podloge (podno grijanje, kamen, keramičke pločice i slično) u ponudi je Chromoden EPU 270 ili 280 te najjače ljepilo, poliuretansko Chromoden PU 259 ili 260

Chromoden ljepilo za lamel parket Ljepilo za lamel parket Ljepilo za parket E PU 280 Chromoden Ljepilo  E PU 280 Ljepilo za parket E PU 270 Chromoden Ljepilo za parket E PU 270  Chromoden ljepilo za klasičan parket D110 Ljepilo za klasičan parket D110

 

 

 

Zalijepljen parket se preporuča da odstoji barem deset dana prije daljnje obrade - brušenja. Kod brušenja parketa bitno je da se postepeno obrusi parket od grube(40) do fine(100) granulacije brusnog papira). Razlog tome je da ne ostanu risevi na parketu. 

 

Brušenje parketa Brušenje parketa Chromoden tekućina za kitanje Tekućina za kitanjeNakon srednjeg brušenja potrebno je pokitati parket. Uzima se parašina iz mašine, što finija to će kit biti finiji i bolje će zapuniti manje fuge na parketu. Kit za parkete napravite mješanjem drvne prašine i Chromoden tekućinom za kitanje. Nanosi se gleterom preko cijele površine.  Kada pokitate parket potrebno je da se kit osuši. Znači najmanje morate pričekat oko dva sata da nastavite daljnje brušenje parketa. Ukoliko imate velike fuge na parketu poželjno je da ponovite kitanje i da ostavite pokitani parket do drugog dana kako bi fuge bile svjetlije boje. Sada ponovo treba obrusit parket da bi skinuli sav kit sa parketa, a da ostane u fugama između daščica. Nakon kitanja prelazimo na fino brušenje parketa.  Na tračnu mašinu stavlja se papir fine granulacije broj 120. Prvo brušenje radimo paralelno sa prozorom a drugo prema prozoru. Ako je parket postavljen kao brodski pod onda prvo brušenje napravimo okomito na dužinu  parketa a poslje niz god postavljenog parketa. Nakon tračne mašine opet morate obrusiti kit sa teže dostupnih mjesta sa mašinom za rubove. Na nju stavite papir 80 ili 100 i obrusite rubove. Sada je parket spreman za lakiranje.  

Obnova parketa Chromoden Da-da 4 Obnova parketa poliranje Kitanje parketa Kitanje parketaNakon srednjeg brušenja potrebno je zapuniti - pokitati parket.  Kit za parkete se radi mješanjem drvne prašine i Chromoden tekućine za kitanje. Nanosi se gleterom preko cijele površine.  Nakon kitanje  potrebno je ostaviti da se kit osuši i zatim nastaviti postupak brušenja. Postupak kitanja ponoviti do željene zapunjenosti uz obavezno brušenje.

Zadnji postupak u fazi brušenja je poliranje koje se vrši polirkama. Tako pripremljen parket je spreman i za zahtjevnije lakiranja kao bajcanje, lak u boji ili za lakiranje vodenim lakovima

 
Lakiranje parketa

Lakiranje parketa Chromoden lakom za parket Lakiranje parketa Chromoden lakom za parketPrije lakiranja potrebno je prostor dobro očistiti od prašine koja je ostala nakon brušenja (zidne i podne površine). 

Najbolji uvjeti za lakiranje su 18-25 °C i relativna vlaga od 60-70%. Priprema  valjka za bolji izgled laka je vrlo važna,(pomoću široke ljepiljive trake skinuti višak dlačica s valjka).

 
Cijena laka, ljepila i ostalog potrebnog za postavljenje parketa

Sve proizvode za postavljanje i lakiranje parketa možete kupiti u DA&DA trgovini, Sesvete, a ukoliko tražite izvođača, mi Vam možemo preporučiti kvalitetne parketare, naše dugogodišnje kupce.

Uz svaki proizvod je navedena i cijena, a kompletnu  ponudu pogledajte na: SVE ZA PARKET stranici!

 

Chromoden impregnacija Chromoden impregnacija Chromoden PU lak za parkete Chromoden PU lak za parkete Chromoden set za 20 m2 Chromoden set za 20 m2 Chromoden AQUA PU 510 extra mat 2k lak za parkete AQUA PU 510  Chromoden AQUA Chromoden AQUA

 

chromoden-obnova-poda

Povratak